Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel,  (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

Od takového halasného zastánce a propagovatele přímé  demokracie by bylo asi logicky správné očekávat, že se jí on a celé jeho hnutí (i když, podle toho, co víme, bych já řekl spíše sekta) SPD bude také i řídit a fungovat v duchu těchto pravidel.
Ale ouha, nedávný zásah Policie ČR v místní jednotce SPD v Brně, kde až policisté museli uklidnit asi těžko demokratickou diskuzi (spíše tedy bitku, nebo téměř bitku) o tuším kandidátkách do komunálních voleb na podzim, svědčí o tom, že hlasování v duchu zásad přímé demokracie, po kterém sami sektáři tolik volají, v tomto ukázkovém případě sami nepoužívají, a rozhoduje to, kdo má větší slovo, větší ramena, a asi i víc ušpiněnou hlavu (raději zde nebudu rozvádět nejspíše od čeho .... ). Bylo by zajímavé vědět, zda sami někdy použili princip přímé demokracie a přímé odvolatelnosti politika ve svých řadách - podle toho, co z toho hnutí prosakuje, důvodů u nich samotných by se našlo víc, než dost - vždyť výpovědí vlastního bývalého člena proti vlastnímu bývalému hnutí na PČR se už zařadili mezi ty standardní politické strany. A jakže to dopadlo v tom Brně? …. zcela "nepřímodemokraticky" tamní organizaci rozpustili...

Ale toto pohrdání tolik vzývanou přímou demokracií je ještě patrnější, pokud se týká samotného pana předsedy.
V oficiálních stanovách SPD, zaregistrovaných Ministerstvem vnitra, se v hlavě VI. Orgány hnutí,  bod 4. Předsednictvo, odstavec e) píše: "....rozhodnutí je přijato, vysloví-li s ním souhlas alespoň 3 členové Předsednictva, VČETNĚ předsedy" ! ....asi právě v úžasu zíráte, jak si demokracii představuje ten její ukřičený propagovatel ? ...Ano, lidově řečeno, bez jeho souhlasu ani ránu! Vůbec nepochybujte o tom, že v jiných statích stanov je mu udělena pravomoc případně samostatně rozhodnout o přijetí člena a vyloučení člena (a tím vhodně regulovat členskou základnu).
Ať to trochu odlehčím, pohádkovou terminologií řečeno - je to prostě hlava pomazaná, z Boží vůle král, a slunce jejich jasné ...
Mě hlavně zaráží to, jak vnitro, které má dohlížet na činnost a registraci výhradně demokratických subjektů (a často dělá při registraci stanov dost velké obstrukce), mohlo takové stanovy přijmout a zaregistrovat? Napadá mě jen, že .... no raději to nebudu psát, cenzorů a udavačů máme pobruselsku opět plno. 
A proklamovaná transparentnost a otevřenost hnutí také trochu začala kulhat. Po tom, co jsem na speciální článek stanov SPD několikrát upozornil .... (ano, hádáte správně) ....tyto stanovy z webu SPD zmizely a nelze je už tam najít.
Odpůrci přímé demokracie a plebiscitu musejí mít z Tomia Okamury vysloveně radost. Tento halasný politik (správněji asi politický podnikatel) zěnevěrohodnil (využil a odhodil) už řadu i jiných témat, stejně jako přímou demokracii a institut referenda.

Přímou demokracii ano, ale jen, když jeho se nebude týkat. Chová se jako slon v porcelánu. Vše (myšlenky a ideje) poničí, rožšlape, až se to stane nepoužitelným. A kožich přímé demokracie si obléká zásadně tak, aby byl chlupama od něho ven....tento člověk dělá přímé demokracii prostě v pravdě medvědí službu.
Referendum kdykoliv, na cokoliv, při jakémkoliv počtu hlasujících - jak často kolovrátkuje téma referenda bez omezení, není pro jeho prosazení ta správná taktika. Mám konzistentní názory a trvale a dlouhodobě jsem stoupencem referenda. Na začátek bych se ale spokojil pouze na zásadními problémy - např. přijetí Eura, (ne)akceptování Lisabonské smlouvy, členství v EU. Ale třeba také (možná hlavně) na formulaci základních parametrů zákona o politických stranách a klidně i Ústavy. Případná přímá volba starostů a hejtmanů by měla projít nejdřív obsáhlou a podrobnou diskuzí (ostatně to by mělo být samozřejmé u všech referend, která jsem vyjmenoval) a já jsem přesvědčen, že nyní je toto téma (přímá volba starostů ) celkem i zbytné, nebo řekněme není prioritní.
Při prosazování referenda bude určitě platit, že méně znamená někdy více. Ale panu Okamurovi jde hlavně o lajky na facebooku... Otázce skutečně seriózního prosazování referenda dělá právě on celkem dost medvědí službu....spíše tohle téma znevěrohodňuje a stěžuje jeho prosazení následně těm, kteří ho nebudou brát jako prostředek k politické popularitě a zviditelnění se, ale jako seriózní prostředek demokracie - přímého podílení se občanů na výkonu moci, jak o tom hovoří naše Ústava. 

Pokud o ní pouze hodně mluví a sám se jí ve svém hnutí neřídí, naopak ji doslova potírá, výrazně toto téma, bohužel, sám znevěrohodňuje. Prostě je to spíše takový halasný slon v porcelánu ...  

Autor: Karel Fiedler | pátek 20.4.2018 7:10 | karma článku: 16,61 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika

Karel Fiedler

Když něco chceme, ale přece jen ne zase tak moc ….

Na soupeře (zde koaličního partnera) "střílet" chceme, ale na sebe přece jen ne....aneb když se ne úplně vše hodí i samotnému navrhovateli ....

5.10.2016 v 11:52 | Karma: 13,16 | Přečteno: 158x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.