Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

Po krajských a senátních volbách už je pár týdnů, takže tento můj náhled je opravdu psaný s odstupem času.

Nejvíce se uplynulé volby vyznačovaly vůbec nejnižší účastí od jejich vzniku. Tristní účast, spíše neúčast je důsledkem toho, jak dosavadní politické garnitury (bývalé i současné) znechutily politiku lidem natolik, že se o ni z větší části přestali zajímat. Pocit skutečné nemožnosti zasahovat do aktuálního veřejného dění vede obyčejné občany k pocitu, že nemají na nic vliv a nemohou nic změnit. A nebo, když už něco rozhodnou, politici se pak za jejich zády tzv. „koaličně“ stejně dohodnou jinak. Občané-voliči se domnívají, že jejich jednání nemůže způsobit žádné závažné změny. Avšak neúčast na rozhodování likviduje pocit zodpovědnosti za sebe i společnost a zvyšuje pravomoci úzké skupiny osob, zejména politiků-lídrů.

Volby se tak staly marketinkovým soubojem PR poradců. Už nerozhoduje program a věrohodnost, ale pouze množství peněz, které má daný subjektu k dispozici a pouze na jeho výši záleží, jak kvalitní marketink a jak obsáhlou produktovou kampaň si tedy může daný subjekt dovolit. Na obrazovkách a stránkách novin se střídá pouze několik desítek politických herců, kteří jsou poznamenáni absencí skutečných vizí, a jejichž hlavním programem jsou často především oni sami. Možná jediným způsobem, jak tomu zabránit, by mohlo být snížení výše sponzorských darů a příspěvků politickým stranám. A i tím si nejsem úplně jist, že by to nebylo v české kotlině opět "šikovně" obcházeno.

Na sociálních sítích ani v masmédiích se nešetřilo komentáři o tom, jak suverénně vyhrálo hnutí ANO miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Ale pokud toto suverénní vítězství přepočteme na množství voličů, není již tento výsledek tak oslnivý. Pouze asi 7% oprávněných voličů rozhodlo o tomto pomyslném vítězi. Ano, o volebním výsledku a dalším směřování na úrovni krajů rozhodla vlastně velmi úzká skupinka občanů, kteří přišli k volbám. Menší skupinka volitelů se přece ovládá daleko snadněji, než širší masy. A když to pak náhodou nevyjde podle očekávání, zapracují (zatím alespoň na úrovni krajů) zákulisní koaliční čachry a volební výsledek je … no řekněme alespoň silně přetransformován. Právě po těchto krajských volbách jsem přesvědčen o tom, že bychom se měli konečně vážně zamyslet nad přímou volbou hejtmanů. Ano, jsem si vědom možných komplikací a rizik. A právě proto by, pokud bychom se vydali touto cestou, by taková změna měla být provázena nejen i změnou kompetencí, ale i odpovědnosti. Budou-li takto voliči obcházeni, snadno se může stát, že počty členů volebních komisí budou v přesile nad příchozími voliči i absolutně. A propos, neměli bychom přehodnotit i systém fungování (velikosti a odměňování) volebních komisí? Obzvláště při druhém kole senátních voleb se členové komisí musejí kousat nudou a minimálně polovina členů je už zbytečných.

Předseda pomyslně vítězného hnutí ANO 2011 Andrej Babiš přišel po volbách s myšlenkou zrušení Senátu. Mluvil mi sice z hloubi duše, Senát opravdu pokládám za téměř zbytečný, ale na rozdíl od předsedy hnutí ANO jsem toto prezentoval veřejně už i dřív. Škoda, že A. Babiš „neměl koule“ tento návrh prosazovat mnohem dříve a konzistentně a ne až po pro jeho hnutí neúspěšných kandidaturách.  Vypadalo by to o dost věrohodněji, takhle z toho byl cítit až příliš  poraženecký postoj... No uvidíme, zda to bylo jen plácnutí do vody, nebo to myslel vážně. (jí to vážně určitě myslím, bez Senátu se určitě obejdeme)

Politická scéna je po uplynulých volbách pomyslně řečeno ještě více „na sračky“. Pravice je v troskách a torza se ještě hádají, kdo že je ta pravá pravice. Pomyslná levice rovněž, sociální demokraté pod vedením tvarohového Sobotky vlastně neví, zda více do středu nebo více vlevo. A komunisté na tom nejsou o moc lépe, jsou nečitelní, někteří jejich členové jsou spíše liberálové a mnozí jejich podstatou podnikatelé (což alespoň mně k vyhraněné levici moc nepasuje...). Občan už vlastně neví, co je jasná pravice a co jasná levice, u řady politických subjektů je vlastně těžko určit, kam spadají. To v lepším případě. Některé vlastně konkrétní program ani nemají a některým stačí jen jeden bod. Prostě naprostý chaos. A prapůvod k tomuto já osobně vidím, v té „slavné“ opoziční smlouvě, která lidem poprvé jasně řekla : „však my už se nějak vždycky domluvíme“. A současná kauza Brady, nebo spíše kauza Herman politickou scénu ještě více zamíchává.

Tak se nedivme, že lidé k volbám tolik nechodí. Prostě těm tradičním a mocným politickým stranám a politikům se podařilo lidem znechutit politiku natolik, že se o ni přestali zajímat. Dobře je to jen pro ty některé vyvolené...na těch méně voličů se lépe a snadněji působí ... o to má opravdu jít?!

Autor: Karel Fiedler | čtvrtek 27.10.2016 7:40 | karma článku: 16,08 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika

Karel Fiedler

Když něco chceme, ale přece jen ne zase tak moc ….

Na soupeře (zde koaličního partnera) "střílet" chceme, ale na sebe přece jen ne....aneb když se ne úplně vše hodí i samotnému navrhovateli ....

5.10.2016 v 11:52 | Karma: 13,16 | Přečteno: 158x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.