Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cestovní kancelář "Vyčůránci".

Není však jisté, komu však její název sedí víc ... ? Poslední dny nám odhalily zase, jak je vidno, jednu blamáž. A nejde o černobílé vidění, ale pořádně barevné, v kterém se nám jaksi „vybarvili“ křesťanští „váleční uprchlíci".

Je třeba podotknout, že s nedávnými křesťanskými Velikonocemi tohle vybarvení dozajista nemá nic společného.

Prostě jedna skupinka (nebo rodinka) se rozmyslela a na výletě do Česka si v hlavinkách ujasnila, že válečná situace v místě jejich bydliště zase asi nebyla tak dramatická a že vlastně půjdou raději zpátky domů, protože představy o blahobytu v Evropě ( a ještě hůř: "mizerném" Česku) nenaplnily jejich představy. Tím nechci vyvolat dojem, že zlehčuji zvěrstva bojovníků Islámského státu, která nelze zpochybnit a před kterými je logické utíkat. Mohl jsem se o nich přesvědčit z fotografií získaných od Kurdů, které jsem již dříve sám prezentoval. Jenomže tady v tomto případě šlo zřejmě o něco jiného. Nevíme, zda ti lidé, co sem přišli, byli opravdu z oblastí, v kterých jim toto nebezpečí bezprostředně hrozilo. Ale když ta nabídka Nadačního fondu Generace 21 k nám vycestovat, byla tak výhodná, rozhodli se asi: proč ji nevyužít a nezkusit? A tak se stalo. Přijeli k nám a žili tu, i když od počátku jsme slýchali jisté „výhrady“ k tomu, JAK zde žili. A to logicky vyvolávalo emoce.

(Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku dočasně bydlela v Okrouhlíku u Jihlavy. Česká vláda se domnívala, že chtějí žít v ČR, Iráčané to ale odmítli. Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který zorganizoval přesídlení již 89 iráckých křesťanů do Česka, prý neví, proč tato skupina nechce zůstat v Česku. Původně se počítalo, že skupina bude celkem čítat 153 osob. Pozn. autora)

Později jiná a ještě početnější skupinka osob, která k nám dorazila, alespoň natvrdo "kápla božskou" a přiznala, že jen „Germany a Angela“ je ten jejich, i když dříve nepřiznaný, cíl. A i oni se začali pakovat neznámo kam do toho germánského ráje... Cestu i těmto lidem usnadnila jistá levná česká ‚cestovka‘. Ano, název souhlasí s tou už výše zmíněnou.

Ta se nyní brání kritice, která se na její hlavu sesypala a dokonce vydala oficiální tiskové prohlášení, v kterém vysvětluje, že se vlastně nic tak zásadního nestalo. Ve své činnosti navíc ještě poslední březnový den tohoto roku, lidé z nadace hodlali pokračovat.

„Tak, jako po celou dobu trvání projektu na záchranu 153 iráckých křesťanů i nadále Nadační fond Generace 21 pokračuje v politice informační otevřenosti. Od začátku jsme si byli vědomi toho, že pracujeme s lidmi a počítali jsme s tím, že se na naší cestě za záchranou 153 životů objeví i potíže. Ty nyní nastaly,“ uvádí se na webových stránkách Generace 21, s tím, jak už víme, že někteří iráčtí křesťané z Okrouhlíku u Jihlavy vyjádřili nespokojenost se svou budoucností. Prý nevěděli, jak si svou budoucnost vlastně představují. Chce se však pod vývojem událostí následujících dnů, že představu o své budoucnosti měli zřejmě zcela jasnou a konkrétní. Jen v ní nemělo své místo to naše „chudé“ Česko…

A co na to ona „cestovka“? Tedy pardon, Nadační fond Generace 21? „Nelitujeme, že jsme se pustili do naší aktivity na záchranu 153 lidských životů. Integrace 2/3 všech uprchlíků, kteří přijeli, stále probíhá dobře,“ uvádějí na svých stránkách. Super.

Tak uvidíme. V neděli večer sice například TV Nova upozornila na to, že v České republice žije nyní až 100 tisíc našich dětí ohrožených chudobou natolik, že jejich rodiče nemají na pořádné jídlo, ale chápu, že v jistých okamžicích je třeba pomáhat i jinde. Klíčem k úspěchu by však mělo být to, že tu pomoc někdo opravdu chce, a že ji ocení, bude si ji vážit. A toho jsme svědky bohužel v případě uprchlíků, které jsme se m přivezli, nebyli.

Ona skupina nakonec celkem pětadvaceti iráckých křesťanů, kteří u nás odmítli azyl a pokusili se dostat autobusem do Německa, kde byli zadrženi, se do České republiky vrátí nejspíše opět v pondělí. Podle ministra vnitra Milana Chovance je naše policie umístí do detenčního zařízení a bude usilovat o jejich urychlené vyhoštění zpátky do Iráku. Teoreticky by se totiž prý mohlo stát, že znovu o azyl v Česku požádali. Tak trochu to připomíná Kocourkov, jenomže…

Kolika podobných případů eventuálně můžeme být ještě svědky? Vloni na podzim se začalo otevřeně hovořit o tom, že naše země může přijmout až 7,5 tisíce uprchlíků (tedy hovořili o tom spíše členové naší vlády a státní úředníci). To se zatím nestalo. Pokud by k tomu však došlo, všichni víme, že by to pro nás a naši zemi představovalo nemalé náklady, odhadují se někde v rozmezí mezi 6,5 až 9 miliard korun. A podle posledních událostí v Evropě je nanejvýš aktuální se znovu ptát, jestli se plánuje řešit nějak systematicky to, jakým způsobem by se ti uprchlíci prověřovali? Odkud skutečně přicházejí, kdo jsou?

Za výše vyčíslené prostředky bychom uprchlíky přesídlili a uhradili z nich následnou proceduru spojenou s přijetím do ČR. Již v září loňského roku bylo zřejmé, že jeden uprchlík by měl vyjít státní kasu asi na dva milióny korun za rok. Není třeba však připomínat, že problémy uprchlíků neskončí však s jejich přijetím. Co když podobně jako jsme byli svědky nyní, řeknou i ti další, že chtějí dál na Západ?

Bohužel, zázemí, které se těmto lidem nabízí, i podle plánovaných vynaložených financí, je asi na hony vzdálené tomu, jaké se nabízí našim původním občanům, pokud se dostanou do nouze. A to i přesto, že zde před obdobím, než upadli do bídy, většina z nich platila daně a přispívala tím do státní kasy.

Domnívám se, že se dá očekávat na základě již současných zkušeností, že procento podobně demaskovaných „uprchlíků“ bude dost vysoké. Možná by tedy za jejich prověření měla ručit vláda. Společně s řadou dalších lidí se proto hned vzápětí ptám: Můžeme krokům a tvrzením této vlády opravdu tak bezmezně věřit?

Naštěstí vím, že těch, co mají vlastní rozum v hrsti, není úplně málo.

A co ta „CK Generace 21“? I když z ostudy mají kabát, tváří se bohorovně.

Možná ale nejsem sám, komu začíná vrtat v hlavě, o co jim vlastně šlo nejvíc? Zda to nebyla spíše touha přisát se na nějaké ty granty a dotace pro neziskovky? S tím, že „nějaké ty potřebné uprchlíky“ už najdeme…?

Autor: Karel Fiedler | pondělí 4.4.2016 8:18 | karma článku: 38,02 | přečteno: 1847x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika

Karel Fiedler

Když něco chceme, ale přece jen ne zase tak moc ….

Na soupeře (zde koaličního partnera) "střílet" chceme, ale na sebe přece jen ne....aneb když se ne úplně vše hodí i samotnému navrhovateli ....

5.10.2016 v 11:52 | Karma: 13,16 | Přečteno: 158x | Politika

Karel Fiedler

Britové přicházejí o starou dobrou Anglii

Britové přišli o starý dobrý Londýn a vůbec to není včerejší prohrou s (počtem obyvatel) malinkatou jinou ostrovní zemí Islandem nebo tím, jak hlasovali v nedávném referendu.

28.6.2016 v 7:20 | Karma: 26,78 | Přečteno: 593x | Politika

Karel Fiedler

Bubák Brexit

Hlasování v Británii začalo a strašení snad skončilo...před hodinou se v Británii otevřely dveře volebních místností ...

23.6.2016 v 9:48 | Karma: 21,54 | Přečteno: 491x | Politika

Karel Fiedler

"Rychle a zběsile" aneb reforma policie po česku.

Tak včera se nám bossové současné koalice (a možná další pozvaní na Bezpečnostní radu státu) dohodli, že „uberou na rychlosti“ uvažované reformy policie. Já myslím, že to ubrání rychlosti je opravdu pouze relativní, spíše úsměvné.

15.6.2016 v 7:30 | Karma: 27,60 | Přečteno: 664x | Politika

Karel Fiedler

Já nic, já Ransdorf

Miloslav Ransdorf má problém. V tom problému se prolínají švýcarští bankéři, iniciály tajemných přátel, „jejichžjménosenesmívyslovit“, a nacistické zlato.

8.12.2015 v 7:00 | Karma: 24,08 | Přečteno: 543x | Politika

Karel Fiedler

Pohádka o chytré horákyni aneb nepřijela - jedině tím se "proslavila"- trochu málo, ne ?

V Bruselu je asi bestsellerem pohádka O chytré horákyni. Sláva některých politiků začíná být postavená na tom, že vlastně o nich nevíme. Podle minulého týdne alespoň v naší kotlině.

23.11.2015 v 7:45 | Karma: 24,77 | Přečteno: 684x | Politika

Karel Fiedler

Sliby a koblihy, trafiky a profíci, .... a pachuť ....

Slibovali nám, jak všechno zviditelní, odtajní. Prostě – že to zkrátka UDĚLAJÍ. Ale někde se to zřejmě zadrhlo. Nejaktuálněji se to projevilo u případu Radmily Kleslové.

30.9.2015 v 16:45 | Karma: 29,74 | Přečteno: 857x | Politika

Karel Fiedler

Euroněmecko? Aneb kdo vlastně řídí Evropskou unii?

Je to tak, i když to asi jen málokoho těší. Ta "naše" slovutná Evropská unie dostává na frak už pěkně dlouho. Anebo je podkopávána cíleně ?

28.9.2015 v 17:00 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1329x | Politika

Karel Fiedler

Výsměch NATO Kurdům: Naše přehlídka je důležitější než váš boj

Byla to báječná (ale drahá) podívaná. Bude nás však těšit, pokud se budeme muset bát v našich ulicích ?

23.9.2015 v 7:30 | Karma: 20,44 | Přečteno: 454x | Politika

Karel Fiedler

Trenýrky neboli trencle

Když je legrace přes čáru aneb nechme prádlo, včetně trenek, raději ve skříni. Není všechno legrace, i když si to její autor myslí.

22.9.2015 v 7:45 | Karma: 14,93 | Přečteno: 599x | Politika

Karel Fiedler

Migranti počkejte, prosím, pár týdnů - naše vláda se musí ještě poradit !!!

Aneb chytání kočky za ocas. Naše vláda opět předvedla svůj další veletoč. Spíše by se slušelo napsat další komedii.

16.9.2015 v 7:00 | Karma: 32,81 | Přečteno: 984x | Politika

Karel Fiedler

Tanečky kolem migrace, pštrosí vláda přispíva k radikalismu

Migranti. Ještě před dvěma roky bychom nad tímto slovem nejspíš pokrčili rameny. Našinec by si maximálně vybavil restauraci na rohu, kde je od „migranta po Česku“ k mání za cenu vpravdě lidovou naložený talíř smažených nudlí.

1.9.2015 v 6:50 | Karma: 31,12 | Přečteno: 880x | Politika

Karel Fiedler

93 uprchlíků za týden. Ale propuštěných !!!

Vláda, vnitro a média nás celkem pravidelně zásobují informacemi, kolik uprchlíků na našem území bylo zadrženo. S informací, že tyto (údajné) uprchlíky také pak propouštíme (a to DOBROVOLNĚ !!!) už se naše povedená vláda nechlubí.

24.8.2015 v 7:30 | Karma: 36,26 | Přečteno: 1060x | Politika

Karel Fiedler

Z Vyšních Lhot se line zápach ministerského diletantsví

Sliby dané zástupci Ministerstva vnitra občanům obce Vyšní Lhoty na besedě s nimi dne 14.7. vzaly rychle za své. Dnes už neplatí. Tábor pro migranty se tam otvírá už dnes, a za poněkud jiných podmínek.

7.8.2015 v 7:28 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1511x | Politika

Karel Fiedler

Skandální počínání premiéra Sobotky

Skandálním počinem premiéra Bohuslava Sobotky skončila (byla přerušena) včera mimořádná schůze k tématu Informace předsedy vlády České republiky o řešení nelegální imigrace na území EU.

19.6.2015 v 7:00 | Karma: 15,17 | Přečteno: 280x | Politika
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.