Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výsměch NATO Kurdům: Naše přehlídka je důležitější než váš boj

Byla to báječná (ale drahá) podívaná. Bude nás však těšit, pokud se budeme muset bát v našich ulicích ?

Dny NATO v Ostravě-Mošnově a Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě, patří k nejprestižnějším evropským show tohoto typu. Jsou a dá se očekávat, že asi i budou, stále populárnější akcí. Vždyť jen letos na oba dva dny dorazilo 225 tisíc osob – což podle organizátorů odpovídá součtu návštěvnosti hned dvou let (2011 a 2014).

Do určité míry se dá tedy říct, že jde i o akci megalomanskou, finančně určitě ne zanedbatelnou. Přesto uznávám, že plní svoji úlohu. Ukazuje, jak jsme na tom po vojenské stránce – zejména z pohledu výzbroje. Je to důležité. Právě takovouto moderní armádu, včetně výzbroje, jak se nám prezentovala, potřebujeme.

Jenomže, omlouvám se, já jsem ještě navíc přesvědčený, že se v současné době potřebujeme zaměřit i na jiný typ obrany naší země. A ten, jak se tak zdá, zůstává někde na periferii zájmu.

Cítím to tak i přesto, že nejsem žádný odborník na obranu nebo bezpečnost, a řídím se tudíž v tomto ohledu hlavně selským rozumem. A ten mi říká, že mohutná letadla, stíhačky a jiné zbrojní systémy nám nebudou nic platné, pokud máme nebo budeme muset čelit, infiltrovaným spícím vlkům terorismu v současné mohutné migrační vlně.

A v těchto mých myšlenkách mě utvrzuje i právě skončený kulatý stůl k tématu obrany, který dnes proběhl v Poslanecké Sněmovně. Výdaje na obranu se budou nyní mírně zvyšovat, jen jsem tam vůbec neslyšel ujištění, že to bude i na ostrahu hranic.

Ano, už slyším námitku, že přece i na Dnech NATO v Mošnově byly k vidění ukázky boje s teroristy. To je pravda, ale byla to jen malá část celé akce. To považuji za chybu.

Nebylo by efektivnější peníze utratit jinak?

A tak přiznávám, že si myslím, že v této době by bylo mnohem užitečnější pro lidi v Sýrii postižené válkou, ale i pro nás a všechny dosud tranzitní evropské země, kdyby prostředky vynaložené na úchvatnou dvoudenní podívanou, byly použity jinak. Třeba na pomoc Syrským bojovým jednotkám YPJ a YPG. Ty bojují s dobře vyzbrojeným Islámským státem, ovšem s naprostým nedostatkem zbraní a munice, chybí jim zdravotnický materiál. Do bojů vyrážejí i přesto, že postrádají vojenský či policejní výcvik, nikdo je nenaučil odminovávat velmi tvrdě dobytá území zpět. A tak tam každý den znovu umírají lidé – většinou civilisté, kteří se snaží dostat zpět do svých domovů.

Pomoc jim by stála dost finančních prostředků, o tom ani chvíli nepochybuji. Ovšem domnívám se, že by se jednalo o velmi efektivní vydání naší armády. Pomohlo by alespoň částečně možná zastavit imigrační vlnu, ale především by mohlo pomoci ochránit i nás před silou a rozpínavostí bojovníků ISIS. Nemůžeme tušit, kolik jich třeba právě na našem území nyní je, a s jakými úkoly. Pokud by jejich role a vedení byly oslabeny, byl by to sice malý krůček, ale přece jen krok směrem k vítězství nad vším tím zvěrstvem, které páchají. A promiňte – domnívám se, že je třeba si uvědomit, že v tuto chvíli už nejde jen o nebezpečí někde daleko od nás. Tomu nebezpečí jsme se dost podstatně přiblížili (anebo ono se přiblížilo k nám?) a je na čase být připraveni mu čelit.

Je to už několik týdnů, kdy informoval například britský list Sunday Express s odvoláním na slova agenta Islámského státu (IS) o tom, že přes 4 tisíce bojovníků radikální skupiny Islámský stát zřejmě tajně pronikly do evropských zemí právě mezi uprchlíky. Citovaný agent hovořil dokonce o jakési realizované tajné operaci a potvrdil, že tisíce „vycvičených bojovníků IS se v dané chvíli nacházejí v Evropské unii". IS prý tajně převáží ozbrojené bojovníky přes hranice s Tureckem a odtud je posílá dál do evropských zemí. To není dobrý signál pro bezpečnost, zvlášť, když se nedávno objevily i v našich médiích informace o tom, že kurdské bojovnice (YPJ) během osvobozování města Kobani nalezly archivy a dokumenty Islámského státu, v nichž byly připravené nové pasy i různé identifikační průkazy pro lidi, kteří mířili podle všeho do Evropy. To vše uvádějí otevřené zdroje.

Vůdkyně kurdských ženských oddílů Nassrin Abdullah při své několikadenní návštěvě v Česku poukázala na to, že právě Kurdové již před lety varovali před nebezpečím islamizace Středního východu, i když jim nikdo tehdy nechtěl věřit. Nyní říká i za ostatní Kurdy, že je zřejmé, že IS jen na Středním východě nezůstane. „Máme skutečně důvěrné informace, že se snaží pronikat do Evropy a USA,“ řekla doslova. Připustila, že se domnívá, že evropské země dle jejího názoru stále neberou nebezpečí vážně, podceňují ho a nedělají ani žádná efektivní opatření. Přitom i výše uvedený zdroj, o který se opíral Sunday Express, měl prohlásit, že cílem infiltrace bojovníků je zřízení chalifátu na celém světě.

Bubáci, strašáci a realita

Zdůrazňuji, že nechci, aby toto někdo vzal jako strašení lidí neviditelným a neexistujícím bubákem. Vycházím z faktů, zmíněného selského rozumu a základních početních úkonů. Mohu se samozřejmě mýlit, což by bylo vítězstvím pro nás všechny. Ale pokud mám pravdu, bude nás i příště těšit pohled na burácející bojovou techniku, když se třeba najednou začneme bát v našich ulicích?

Vraťme se zpět raději ke Kurdům a naší případné pomoci jim. Na nedávné schůzce na Ministerstvu obrany jsem se dozvěděl, že naše země podporuje Kurdy, ale jen na irácké straně. Podpora Kurdů na turecké straně není prý v naší schválené zahraniční politice. Ok. Tak je sice chvályhodné, že pomáháme alespoň Kurdům na té jedné - irácké straně ...

Jen si ale říkám, jestli právě ta turecká strana (strana našich spojenců?) není na zeměpisné straně Evropy. Světadílu, na kterém žijeme, ke kterému patříme.

 

 

Autor: Karel Fiedler | středa 23.9.2015 7:30 | karma článku: 20,44 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.