Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tanečky kolem migrace, pštrosí vláda přispíva k radikalismu

Migranti. Ještě před dvěma roky bychom nad tímto slovem nejspíš pokrčili rameny. Našinec by si maximálně vybavil restauraci na rohu, kde je od „migranta po Česku“ k mání za cenu vpravdě lidovou naložený talíř smažených nudlí. 

O dva roky později ze stejného slova mrazí. Dnes a denně k nám připlouvají další migranti (do Evropy) a zprávy (do našich schránek, monitorů, obrazovek a reproduktorů), jak jsme na toto katastrofálně nepřipraveni.

Řekněme si to na rovinu. Příliv migrantů do Evropy se neudál jen tak zničehonic. Koneckonců vždy, když se na různých místech světa odehrávají nějaké konflikty, dochází k jevu, kterému můžeme říkat prostě „škatulata, hejbejte se“. Jen na počátku tohoto tisíciletí bylo na evropském kontinentu více než 25 milionů cizinců. Tento jev tedy rozhodně není nový. Jenže právě nyní se děje něco, co se může stát pomyslným bodem zlomu pro další vývoj Evropy a tedy i Česka.

Naše slavná Evropská unie, která během posledních deseti let řeší galaktické problémy typu „zda používat 800 wattový nebo 600 wattový vysavač“, nebo „zda deset milionů lidí, žijící v kotlině kdesi mezi Vídní a Drážďany smí říkat rum něčemu, co není vyrobeno z cukrové třtiny nýbrž z bramborové natě“ (třtina v tom divném kraji neroste), totiž nemá jednotnou imigrační politiku. Za celou dobu své existence ji ještě nestihla projednat, odsouhlasit ani si ji mezi sebou (rozuměj jednotlivými členskými státy) diplomaticky vyjednat.

Tato nejednotná imigrační politika způsobuje, že státy přijímají běžence za nestejných podmínek. Tyto podmínky se časem vytvořily do systému asimilačního, do systému diskriminačního či do systému multikulturního. A tak zatímco tzv. multikulturní systém mají Švédsko a Nizozemsko, asimilační systém má Francie a diskriminační systém, kdy imigranti nemají přístup ke všem pravidlům veřejného života, má třeba Švýcarsko nebo státy Blízkého východu. Jednoduše řečeno, je v tom pěkný binec, paní Dymáková.

O tom, jaký to má především v posledních měsících důsledek, nemá cenu se rozepisovat, stačí si pustit rádio, televizi nebo vzít do ruky jakékoliv noviny. Problém je v tom, že veškeré náznaky budoucích problémů, které se začaly objevovat již před třemi lety tzv. arabským jarem slovutní politici v Bruselu, ale i jednotlivé vlády, hluboce podcenili.

V případě vlády české se dokonce jedná o hru na pštrosa dovedenou téměř k dokonalosti. A tak zatímco můžeme každý den z TV obrazovky téměř v přímém přenosu sledovat, jak se migrační vlna pomalu ale jistě valí od přímořských států dál do Evropy, česká vláda nás v další reportáži přesvědčuje o tom, že žádné informace o tom, že by se nám blížila nějaká vlna migrantů, zkrátka nemá. Tečka.

Je nepopiratelné, že během letošního roku se česká společnost zradikalizovala. Větší část v zásadovosti svých názorů, jedinci a skupinky skutečných radikálů i v jejich projevech. A vláda k této radikalizaci jenom přispívá. Svou liknavostí, zadržováním reálných informací a klamáním veřejnosti. Obyčejní lidé mají totiž strach. A ten strach je velmi odůvodněný: vědí, že mezi námi již žije poměrně velká skupina těch, kteří se integrovat nedokážou. A žádná vláda se s tím za téměř sto let existence Českého státu nedokázala vypořádat.

Nejsme národ rasistů. Jsem přesvědčený, že nejsme lidé, kteří jsou á priori proti každému, kdo je jiný. Máme ale špatné zkušenosti. A víme, že vláda tyto problémy řešit neumí. Demokracie se musí umět bránit, má-li přežít. Ve státě, kde se při nutné sebeobraně jako první zkoumá to, zda byla ona sebeobrana přiměřená, je ale „multi-kulti“ pohled na imigrantskou politiku cestou do pekel.

Stejně tak jako v Evropské unii, i u nás se všechno řeší tak, že se to nechá být, tzv. „vyhnít“. Teprve když daný problém expanduje, tak se s velkým zpožděním – a pod obrovským tlakem – řeší. A nutno podotknout, že ono řešení bývá zpravidla mnohem horší než to, které by mohlo být řešením na samotném počátku věcí. O čem mluvím?

Aktivisté a opoziční Úsvit již před dvěma lety poukazovali na problém, který dnes máme na talíři. Byli jsme označováni za xenofoby. Kdyby tehdy ministr Babiš navrhl uzavřít Schengen, jeho voliči by jej pravděpodobně vypískali. Dnes – přestože to je návrh správný – je pozdě a pozdní populismus nic nevyřeší.

Problém s uprchlíky je mnohem větší, než si myslíme a než se nám naše vláda v čele s premiérem snaží namluvit. Porodnost na světě roste geometrickou řadou – paradoxně však v zemích, jejichž obyvatelé v nich nechtějí žít. Evropa, v níž jsme byli zvyklí žít, končí. Vláda by si ale měla uvědomit, že vyhýbání se problémů je největším zdrojem a podněcovatelem velmi radikálních názorů. A jak jsme se mohli už nejednou v historii přesvědčit, od radikalismu je jen krůček – k válce. Ta v dnešní době může mít mnoho různých forem...

Autor: Karel Fiedler | úterý 1.9.2015 6:50 | karma článku: 31,12 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Karel Fiedler

Penízků LESK a BÍDA spravedlnosti ČESKÉ JUSTICE.

Tak pan Janoušek prý nemůže nastoupit do vězení? Protože by tam mohl i zemřít kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak jsem se právě na síti dočetl.

27.4.2018 v 14:40 | Karma: 30,68 | Přečteno: 585x | Politika

Karel Fiedler

Slon v porcelánu, kožich naruby aneb přímou demokracii všem a všude, jen sami sobě ne ….

Za největšího propagovatele a prosazovatele přímé demokracie sám sebe prohlašuje Tomio Okamura. Respektive spíše to o sobě, bohužel, (to slůvko je zde opravdu na místě), neustále vykřikuje.

20.4.2018 v 7:10 | Karma: 16,61 | Přečteno: 537x | Politika

Karel Fiedler

Demonstrace nebo dobře zrežírované divadlo s (naivními) komparzisty?

Ještě malá glosa k minulému pondělku a k "spontáním demonstracím". Na základě výzev čtenářů jinde uvádím i zde. Po uplynulém týdnu jsem si při víkendu našel trochu času k napsání mého malého komentáře na proběhlé události.

14.3.2018 v 7:00 | Karma: 40,86 | Přečteno: 1797x | Politika

Karel Fiedler

Politická scéna v troskách. Opravdu by Babiš zrušil Senát?

Nad daným problémem je nejlepší se vždy zamyslet s nadhledem a až s odstupem času. Je to téměř vždy lepší, než „šít názory horkou jehlou“.

27.10.2016 v 7:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 366x | Politika

Karel Fiedler

Nemocný ministr Herman - bacil střetu zájmů je nakažlivý. O čem se tolik nepíše...

Navrhněte si také svého strýčka aneb když konflikt zájmů je zavřený kdesi v šuplíku. Zvláštní, že na to toto se v kauze Brady tak trochu zapomnělo ....

25.10.2016 v 7:35 | Karma: 40,26 | Přečteno: 1759x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Občan, kterému není lhostejná situace v našem státě a v naší společnosti.